03.09.09

Aplaus ETV2-le

20. septembril laksatakse ETV2 ekraanil – Teemaõhtu: Suur rattamaraton

Selline info potsatas mu postkasti:

Pühapäeval, 20. septembri hommikul stardivad Tartu Jalgrattamaratonil taas kord tuhanded inimesed, et panna end proovile, purustada rekordeid, nautida sõidu ilu. ETV2 toob teieni samal õhtul samaväärselt nauditava filmiprogrammi jalgratturitest.

20. september alates 19:45st ETV2-s

19:45 – 20:40 12. Tartu Jalgrattamaraton. EM maastikurataste maratonis
20:40 – 21:30 dokumentaalfilm Erika (Eesti 1997)
21:30 – 23:15 Põrgu ratastel (Höllentour, Saksamaa 2005)
23:15 – 23:55 Hind (Eesti 1978)
23:55 – 01:05 Küljetuul (Eesti 1983)

Sisukokkuvõtted:

19:45 – 20:40 12. Tartu Jalgrattamaraton. EM maastikurataste maratonis
Kokkuvõte suurest rattapäevast.

20:40 – 21:30 dokumentaalfilm Erika (Eesti 1997)
Film kahekordsest olümpiavõitjast Erika Salumäest, filmituna läbi tema ettevalmistuse oma kolmandateks ja ühtlasi ka viimaseks jäänud Atlanta mängudeks. Võetakse kokku Salumäe senine sportlasetee ja kuuleme Erika hinnanguid tippspordile ning elule üldse. Autorid Donatas Narmont ja Aarne Kraam.

21:30 – 23:15 Põrgu ratastel (Höllentour, Saksamaa 2005)
Tour de France, maailma kõige raskem jalgrattavõistlus, tähistas 2003. aastal oma sajandat aastapäeva. Igal aastal köidab see vaatemänguline spordisündmus miljoneid vaatajaid ja võitja võtab kõik… Ent Prantsusmaa maalilise maastiku ja võistluspinge taustal kõneleb Pepe Danquart'i 2004. aasta film võidujoovastuse kõrval ka võistlejate piinadest, hirmust ning inimlikust nõrkusest. Me näeme nende pisaraid, kes on välja langenud, ja nende rõõmu, kes on täitnud kannatustes oma suurima unistuse - ületanud kõige pikema ning kurnavama rattaretke finišijoone.

23:15 – 23:55 Hind (Eesti 1978)
Dokumentaalfilm jalgrattaspordist ja Aavo Pikkuusist - olümpiavõitjast, maailmameistrist, XX rahutuuri võitjast. Filmis teevad kaasa veel NSV Liidu teeneline treener ja NSV Liidu teeneline meistersportlane Viktor Kapitonov, NSV Liidu teeneline meistersportlane Aleksandr Gusjatnikov, NSV Liidu koondise liige Vladimir Ossokin, NSV Liidu koondise treener Viktor Veršinin ning NSV Liidu koondise arst Juli Bogdanov. Stsenaristid Tarvo Villomann ja Valentin Kuik, operaator Ilmar Loomann, režissöör Valentin Kuik.

23:55 – 01:05 Küljetuul (Eesti 1983)
Jalgrattasportlasele tähendab sõna "küljetuul" tõsist jõuproovi, kus nipid ja õnnemäng taanduvad, kus ilmsiks tuleb meeste tõeline väärtus. Raivo ja Martin on meeskonnakaaslased. Martin langes Liidu koondisest välja, kuid on täis lootust ja tahtmist sinna tagasi pääseda. Raivol on aga eeldusi tippsporti jõudmiseks, kuid temas endas puudub selgus. Sassis on ka suhted Kristiinaga. Koduski ei valitse üksmeel - ema peab targemaks minna õppima ja omandada kindel elukutse. Ees seisab aga rahvaste spartakiaadi mitmepäevasõit. Dokumentaalkaadrid VIII rahvaste spartakiaadi jalgratturite mitmepäevasõidult. Stsenaristid Hans Roosipuu ja Veljo Käsper. Režissöör Rein Tammet, toimetaja
Maie Jõgi.

No see kõik on ühele rattasõbrale ikka PUHAS KULD!, samas, mõelgem ajastuse peale ka, vot kohe kurb tuleb nüüd kohale :(
Tartu Rattamaratoni osalejaid on lähes 5000. Teemaõhtu põhiline sihtgrupp, nõus? Kogu jõugust kusagil 25% peab peale maratoni läbimist sõitma autos/autoga veel 180km otsa... Jõuavad koju ja näevad ehk "Kokkuvõte suurest rattapäevast" vaevu-vaevu ära ning suikuvad kosutavasse unne :)

Aga vinged dokid Pikkuusist, Erikast ja loomulikult Höllentur (millest kirjutasin kunagi siin), rääkimata klassikast - Küljetuulest???

Korrata, korrata, korrata! :)

4 kommentaari:

  1. me kordame osasid filme 27. september päeval, siis on võimalus neid veel näha. kommenteerides valitud eetriaega, siis on ju omakorda loogiline, et turunduslikus mõttes on päeva valik kõige õigem ja ma usun, et lisaks kojujõudnud tublidele ratturitele on ikkagi väga suur hulk inimesi, kes tugitoolisportlastena oma osaluse vähemalt neid filme vaadates annaksid :)

    VastaKustuta
  2. Kunagi tahaks kangesti jälle näha ka sellist filmi nagu „Jalgrattataltsutajad“. Ma loodan, et filmi nimega väga mööda ei pannud. Lisaks pakun peast filmi aastaks 1963. ETV's on seda isegi mitmed head aastad tagasi ka näidatud.

    Põhjus, miks soov nii kangesti just seda filmi näha peitub selles, et seal filmis on osades ka üks võrdlemisi huvitav ratas (tandem). See tandem on siiani alles ja isegi üsna heas seisukorras. Täieliku sõidukorda saamiseks on vaja küll natuke nokitseda ehk mõnda juppigi võibolla välja vahetada, kuid raam on täiesti korras (st roostest puutumata).
    Kui aega saan, siis võtan käsile. :)

    VastaKustuta
  3. Priit, sa Höllentouri laenad? :)

    VastaKustuta
  4. ikka laenan Höllentouri :)

    ps
    ideaalne variant oleks muidugi Tartu ürituste laupäeva peale lohistamine (nii nagu Elioni Rattamaratonid). Poleks kiiret kusagile, et järgm päev tööle jne. Õhtul peodvärgid ning nagu_rusikas_silmaauku teemaõhtud teles ;)

    VastaKustuta