05.01.09

Põrgu ratastel!

Mõtelused blogis oli eile sissekanne Mäkketõus suuskadel, kus kirjeldati äsja lõppenud võitluslikku Suusatuuri. Tsiteerin: "Igatahes annab viimane mäkkeronimise etapp täieliku õiguse uut suusatamise võistlussarja nimetada Tour de Ski'ks nagu vihje Tour de France'ile." Vot "Vihje" ongi väga õige sõna, nende ürituste võrdlemiseks.

Veenduge ise:
Tour de Ski/Tour de France
9 päeva/23 päeva
2 puhkekat/2 puhkekat
7 etappi/21 etappi
102km/3559km
võitja aeg 2h 56min/võitja aeg 87h 52min
Kestvad kiiduavaldused Vegard Ulvangile ja Jürg Capolile, kes lõpuks suusatuuri idee ikkagi ellu viisid. Tagasiteed ei ole. Selline jõuluaegne superüritus ja meie endi vennad täiega lahingus, mis sa hing veel ihaldad... Superemotsioon, patt on lihtsalt pärast ise suusarajale minemata jätta. Ideaalne formaat murdmaanühkimise populaarsuse tõstmiseks, kandepinna laiendamiseks.

Aga, kes tahab insaiderina Tour de France vaadata, sellele soovitan soojalt filmi Hell on Wheels või Höllentour või siis Põrgu ratastel. Pepe Danquart’i dokumentaal, mis 2004. aastal pälvis isegi parima lühifilmi Oscari!!! ei ole mingi higilõhnaline spordifilm, see on sigadramaatiline kahetunnine linateos nii vaimsest kui füüsilisest võitlusest. Näeme valu ja rõõmu, sõpru ja vaenlasi, verd ja pisaraid, võite ja kaotusi, mustvalget ja värvilist kihutamist. Muideks, film oli mõni aasta tagasi ka PÖFFi kavas.

DVD-d võin headele lastele laenata ;)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar