19.11.10

Maratonilt filmifestivalile, paljajalu

PÖFF - maailma kino kogu värvikuses, vaimutoit mitmele maitsele ja igale vanusele :)

Vaatasin eile ära festivali programmi kuuluva Etioopia, Saksamaa, USA koostöös valminud persoonifilmi "Atleet". Linateos kahekordsest olümpiavõitjast etiooplasest Abebe Bikilast. Vennast, kes silkas OM Rooma '60 maratoni 2:15.16 - paljajalu! Viis nädalat enne Tokio '64 OM-i opereeriti tal pimesool, ei loe, ikka võitis! Aga see ei ole veel kõik :)

Etioopia keisri ihukaitseväe sõdurite seas oli kaks jooksumeest. Bikila ja Biratu. Koos treeniti. Biratu oli kõvem, igast asendist. Olümpia katsevõistlusel tuli välja selgitada parim, atleet, kes Itaaliasse musta mandri esimese musta mehe kuldmedali järele saadetakse. Biratu jäi rongist maha :( Meeleheide. Valu. Variandid? Mida sa kõige paremini oskad? Selge, joosta. Tõmbas jalad kõhu alt välja ning keset ööd, 40km stardipaika. Jõudiski kenasti starti. Veel kolmekümnendal kilsal juhtis võistlust, aga siiski murdus :( 7h jooksul - 3h und ja 70km jooksu! Mehe olümpiaunistus purunes tuhandeks killuks. Aga see film ei ole temast. Hoopiski ta sõbrast, kangelasest, kes läks olümpiale ja riisus koore. Paljajalu :) Birtau peaks veel praegugi sörkima, 90-aastasena. Abebe, aga... vaadake ise

Draamat jagub. Igast asendist.
Filmis on sajaga ilusat maastikku, palju WV Põrnikat, palju dokkaadreid, palju valu ja kannatust..., Abebe salapärane, osade juttude põhjal kahjuks suitsiidne lõpp.

Kardan, et ilma taustainfota ei oleks see mind eriti käima tõmmanud. Ehk, ei peakski. Summa summarum jääb ikkagi Adidase slogan impossible is nothing.

7 pointsi 10st.



ps
Pidin seda filmi tegelikult koos sõber Luhatsi Tommiga vaatama. Inimene Suudab mees, seesamune kes on nüüd korvpallile käe andnud, kahjuks ka jala :) Eks ta ise räägib...

Ühisvaatamisest asja ei saanud, otsustasime koos kribada ja tsekkida, et kui erinevalt me ikkagi asjadest aru saame...

3, 2, 1
[12:11:12] Priit Salumäe: publish
[12:11:59] Toomas Luhats: publish

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar