21.02.11

"Mees, sa sulad!" - pakane ja Tartu Maraton

Kui minu tänavune Tartu Maraton ühte lausesse kokku võtta, siis kõlaks see nagu üks ropp saunatamise MM-i anekdoot, mis päädis finaaliga: "Mees, sa sulad!"

Mina ja mu 40 "asja" Tartu Maratoni stardijoonel - alustasin küll 38 "asjaga" vöökott ja 1 PowerBari geel jäid maha, aga ikkagi...
Eelmisel õhtul Facebookist loetaud Raivo Rimmi karjatus, et Otepääl on päikese käes jummala palav ja riietumise osas selgelt liigselt paanikat külvatud, tegi veits ettevaatlikuks. Äkki olen natuke üle pakkunud... Paar tundi enne starti Elva poolt meie suusamekale lähenedes näitas termomeeter -27C, mõtlesin igasugu tuulefaktorite ja värkide peale, krt, parem karta kui kahetseda, eks :) Otsustasin, et ei muuda midagi :) Ja valesti otsustasin.

15 minsase sörgiga stardipaika ja ma juba higistasin. Ajasin selle küll kenasti sulejope kaela, aga ikkagi... Pauk käis, ei tea, kas mu kõrvu kattis mask või mis, aga esimene Tartu Maraton, kus ma ei märganud/kuulanud René Eespere loomingut (kunagi kirjutasin sellest siin: Kuidas mu väiksem pruunsilm talve maha magas )

Kusagil kümnendal kilsal sain aru, et ei lähe asjad paremaks, mootor keeb, täiega :) Ümberringi ei näe ühtegi enda stardigrupi tegelast (300-500), kolmekohaliste rinnanumbritega vennad/õed tuhisesid nagu s****vast kassist mööda :) Mõtlesin rahulikult, et "värnikut" ma EI TEE, üleastutud katset siis, et parem seeria saada ja järgmine aasta normaalses stardigrupis taas alustada. Tiksusin mõnuga edasi...

Suusad olid ju tglt väga head, kui mainimata jätta see pisiasi, et kurvides mu 2 teineteise otsa laotud paari kingakatteid lumesahaks transformeerusid ja meeleheitlikult käsipidurit üritasid panna :)

Hirm, et geelid jäätuvad, ei osutunud tõeks. Kõik mu taskus olnud 5 energialaksu sai kenasti teeninduspunktides ära tarbitud. Igaks juhuks andsin raja äärde tulla lubanud sõpradele ka mõned geelid kaasa. Ühest vennast ei tea siiamaani midagi. Teine, navigeerimisvirtuoos :), sõbra naine, kes pidi stardist otse Peebu punkti tulema, usaldas/eiusaldanud GPSi ja jõudis lõpuks 100+ kilsase, napilt Valga kaudu kulgeva tiiruga, ikkagi Elvasse :) Moraal: usalda ainult iseennast.

Vahepeal sain ETV otse-eetri kaudu feimi ka, umbes 0,7sekki. Püstolreporter mõnitas stiilse küssaga, et kas mul külm ka on? Vastasin: "PALAV!" Olin valmis ka pikemaks intekaks, aga ju ma aurasin liiast ja mees ei söendanud mikrit kerisele liiga lähedale lükata...

Metsavahel kulgev lõpp oli juba palju parem. Päikest polnud ju. Läksin isegi mõnest mööda :) Ei, mitte ainult kuuskedest, ikka suusatajatest ka.

Ainuke, millega enda juures täielikult rahul sai olla - Oakley Radar prillid. Vaid ühel tõusul tõmbusid korraks uduseks, muul ajal funktsionaalsuse eest täispunktid.

Peale sõitu viskasin kogu oma märja riietuse sinna rohelisse suurde kilekotti, kodus kaalusin ära - 3,6kg! :)

2003 koht 272 aeg 3:53
2005 koht 213 aeg 4:15
2006 koht 236 aeg 3:52
2007 koht 305 aeg 3:41
2009 koht 641 aeg 4:08
2010 koht 387 aeg 4:06
2011 koht 766 aeg 3:57

Kaks viimast võistlust (Frankfurti jooksumaraton ja Tartu suusamaraton) olen lõpetanud 3:57-ga. Kahju, et Vasaloppetile ei reganud, 3:57 seal kõlaks ikka väga okeilt :)

Loo moraal: Ürita alati varustust varasemalt testida ka võistlussituatsioonis. Treening on totaalselt teine teema.

Arvan, et suures plaanis oli see korraldajate poolt kerge "paanika" külvamine vägagi õigustatud. Kelgu võrdlemine Kurkse ja Jaanus Karmiga oli ikka väga alatu :( Kõikide nende õpetussõnade ja manitsemise tulemusena ei läinud keegi "mütsiga lööma" (Mida kahjuks ei saanud nädal varem peetud Avatud raja sõidu kohta öelda. Seal ikka juhtus veidike). Nüüd oli inimestel kenasti näod/kõrvad ära teibitud jne jne. Usun, et enamus normaalseid suusahunte (mitte nagu mina), kellele päike liiga tegi, võtsid teeninduspunktides ka mõned kihid maha.

Mis veel? 40min - 1h kestvate suusalibistamiste najalt peabki maratonil raske olema. Mis siis, et lõpuks kraapisin ikka 30h treeningtundi kokku. Vahet ei ole, kas ajad siis lõpptulemus riietuse või suuskade kaela :)

Sügav kummardus korraldajatele. Minu 10. juubelimaraton - maailma parim rada!

1 kommentaar:

  1. Nüüd saan aru, miks su tulemust nii kaua pidin otsima :)

    Lugesin veel su blogi päev enne ning mõtlesin, et ehk on liiga palju. Võtsin natuke rahulikumalt: saabastesse HEs müüdav saapasoojendus; jalga 2nd skin, pikad jooksukad ja peale tuulekindlad suusapüksid; üles 2nd skin, Heavy, rattasärk, tuulekindel Sportful suusajakk. Pähe õhuke mask ja Sportfuli müts. Palav ei olnud, külm ka mitte. Aga finishis oli suht sarnane tunne - riided olid läbimärjad ja sigarasked.

    Sõitmist kõik see vesi ei seganud. Nautisin täiega. Elu 2 tulemus 14st :)

    Joona

    VastaKustuta