17.02.09

Тартуский Марафон и Балтийский путь

Tartu Maratoni stardis oli kokku ligi 5200 inimest. Kui paneks nad kõik külg-külje kõrvale seisma, sunniks hargnema ja oksad välja ajama. Käte siruulatus võrdub inimese pikkusega. Saaksime juba 5200 x 1,75m (keskmine maratoonari pikkus äkki? :) = 9,1km. Pole väga palju. Paluks kõigil suusad ja kepid kokku siduda saaks 2m + 2m + 1,5m + 1,5m = 7m x 5200 = 36,4km + 9,1km = KOKKU 45,5 kilsane kett! Tallinnast Kosele.
Mitte just päris “Balti kett”, kus umbes 2 miljonit inimest 600 km pikkusel Tallinn–Riia–Vilnius lõigul teineteisel kätest kinni hoidsid (mina ka! seisin praeguse Järve Hawaii Expressi kaupluse ees :)
Et miks ma seda jahun? Aus vastus, et kuradima Luhatsi Tommid ja Püvi Maxid nõuavad minu maratoni muljeid, aga no mida ma siin laulan oma resultaadiga :D Viimane nii kehv tulemus pärines just "Balti keti" aegadest...
Minu esimene suusapidu toimus aastal 1984! Lõpetas 9058 suusahunti! Sel ajal oli kohustuslik nahkpintsak, Savoy ball ja Tartu suusamaraton! Vot olid väärtushinnangud :) Ise kerge kossutrenni pealt lahingusse. Poolel maal olin nii kustunud, et lebasin TP-s kuuseokstel ja mõtlesin ikka tõsiselt oma noore elu üle järele. 60km distantsi lõpuajaks sain 6h 33min.

1985 arvasin, et normaalne oleks ikka ennem suusamaratoni suusatamisega tegeleda. Aeg paranes 2h! (ok, distants oli ka 4km lühem, aga so? :)
Siis tuli olude sunnil pikkpikk vahe sisse ning taas stardikanga alla lükkasin end 2002. Talv, mil vihma kallas tervel maratoninädal. Tartu vennad olid sellegipoolest olematutes oludes uskumatult vinge raja alles suutnud hoida. Vaid korra mäletan pisikesest jõemoodi asjakesest suuskadega üle kalpsamist... finiš oli ka pisut mustavõitu. Distants tehti ilma kiuste ikkagi maratonmaraton, ehk 42km :)
2003 koht 272 aeg 3:53
2005 koht 213 aeg 4:15
2006 koht 236 aeg 3:52
2007 koht 305 aeg 3:41
2009 koht 641 aeg 4:08

Selge taandareng :)
Piinlik tunnistada, et meie tänavuse vinge_lumise_pika talvega, mis põhja poole kahjuks ei jõudnud, sain kokku vaid 100 treeningkilomeetrit. Sellise baasi pealt ei tohi minna hullu panema. Tunnen praegugi, arvutil klõbistades, mingeid selliseid lihaseid, mille olemasolust ma enne maratoni teadlik ei olnud :D Ja kui kõik ikka päris ausalt ära rääkida, siis mu "kiirsõiduriided", ehk liibukad, mida viimati 2 aastat tagasi kandsin, hoidsid kuidagi väga taljesse :) Vöökotti oli ka keegi õhem poiss vahepeal kandnud, vähemalt nii ma endale sirge seljaga valetada üritasin :) 5 talvist lisakilo ei ole teps mitte lihaste arvelt... ja Harimägi tundis selle halastuseta ära! Edasi nägin enda ees/taga/kõrval minu rinnanumbrist ikka tunduvalt kaugemalt stardikoridoridest alustanud suusahunte...
Tegelikult oli väääga seff üritus. Algul vennastusin Andrus Aug'iga, kes oma Domina päevilt pärit sebrakostüümis väga efektne välja nägi :) Mingis TP-s silmside kadus.
Mingil momendil tundsin, et olen ikka vist PÄRIS tegija, et mis nüüd juhtus? Rajaäärne rahvas ergutab kõiki viisakalt volume nupp 35 pügala peal. Ja siis tuleb Priit! ning kohe keeratakse pillid täisvõimsuse peale. Detsibellid jõuavad pea sajase skaala lõppu :) Uskumatu! Miks mina?!? Jällegi üürike rõõm, nuuks. Keegi 999 stardinumbriga mees liikus mu tuules! PEAMINISTER isiklikult :) Sinna see koer (orav) maetud oligi... Kuulsin pärast, et Andrusel juba 1000 kilomeetrit sel talvel sõidetud. Tubli, tubli ja ime siis, et mulle lõpuks kandu ei näidatud.
Mis veel? 4 PowerBar geeli sõin. Laks tunnis. 3 liitrit jooki. Ain-Alar andis soolatablette. Ei tea, kas need päästsid, aga märksõnaks sai: krambivaba maraton! Kusjuures olin niiiii andekas :) et panin need tabletikesed uuematsorti Kinder muna üllatuse ümbrisesse (mitte šokolaadi sisse). Seal süsteem selline, et vajutad klõpsti kahe sõrmega külgedele ning kaan avaneb. Sulgemine/avamine kinnastes ja ühe käega imelihtne.
Aitäh Hawaii Tartu Lõunakeskuse määrdemeistritele! Algul oli ikka väga vinksvonks, lõpp vajus pidamise poolelt ära, aga see vast rohkem minu olematu suusatehnika ja väsimuse koostöö. Igaljuhul matialaverlikult: Ma ei saaks öelda, et suusad oleksid mind seganud esikümne kohta püüdmast!
Tänud korraldajatele ja viietuhandele kaaskannatajale ja fischerile ja salomonile ja sportfulile ja holmenkolile ja exelile ja oakleyle ja ergutajatele ja emale ja isale ja naisukesele ja poegadele ja kõikidele kes mind tunnevad :) Ma olen nii diip. Ja järmine aasta teen palju trenni ja sõidan parema tulemuse ja panen kindlasti naabrimehele pähe ja olen ikka mõne peale rajal vihane ka, kui ta ees koperdab ja karjun RADA!


Obama stardis! Foto: Sportfoto.ee


999 Peaminister Andrus Ansip. Foto: Sportfoto.ee

8 kommentaari:

  1. Tänan väga kauni olustiku kirjelduse eest. Tiptop!

    VastaKustuta
  2. Tomm, 2010 oled ka stardijoonel! Edasikaebamisele ei kuulu. Case closed :)

    VastaKustuta