28.01.09

Pühendatud Vanale Oinale ;)

Toomas Luhats muretseb oma INIMENE SUUDAB blogis: "Kas veloergomeeter ongi nii uskumatult nüri või olen mina lihtsalt vana oinas?"
Ongi nüri :) AGA, miks seda üldse peaks taluma ja kuidas nüriduse vastu võidelda?
Toomas tahab läbida poolpika triatloni, selle kolmest alast üks on ratas. Nagu 30%. Kui vaadata täpsemalt, siis Tommi treener Ain-Alar Juhanson tegi 2008 Paide triatloni nõks peale 4 tunni. Rattale kulutas sellest 2h ja 15min. Ehk ratta osakaal on ajaliselt juba 50% peal. See tähendab, et kui tahad triatleediks saada, siis pead suht okeilt ka ratast sõitma... Saladus peitub siin: selleks, et suht okeilt ratast sõita, tuleb eelkõige ratast sõita :D Keping ja muu surramurra ei päästa!
Aeroobse põhja ladumiseks on loomulikult parim viis sügisel_talvel_varakevadel õues liikumine (loe: värske õhk) keping, matkad, sörk, murdmaasuusatamine, uisutamine (töötavad rattasõiduga sarnased lihasgrupid) jne... aga ikkagi peaks ka pedaalimisele mõtlema.
Kõigepealt, milline rattapukk? Tavalised lihtsad veloergomeetrid on laia sadulaga, püstise sõiduasendiga, ajuvabade pedaalidega, vale vändapikkusega, ütleme nii, et sportlasele ikka suht ebamugav. Ideaalne oleks sebida rattapukk, kuhu saad oma (vana) ratta kinnitada. Vana sellepärast, et väidetavalt teeb see pukis väänamine raamile tsipa liiga :( Põhiline sama sõiduasendi säilitamine, mis suvel olema saab. Variant on ka rullid. Seal saab ideaalse pedaleerimistehnika, aga jõudu arendada on keerulisem.
Miks pukil kerida?
* Sadagu väljas kasvõi pussnuge, teil on alati võimalus kodus trenn ära teha
* Riietumisega läheb mõni minut
* Trenni minekuks kulub 50 sekundit
* Treeni kell 5.00 hommikul või 21 õhtul, trennisaal on alati avatud :)
* Ei pea linnast välja saama, et normaalselt sõitma saaks
* Päike ei looju ja pimedaks ei lähe, kui elektriarve makstud :)
* Ideaalne pedaleerimistehnika harjutamiseks: kerid 120+ pööret minutis, väntad ühe jalaga jne.
* Võimalik teha spetsiifilisi jõu-, kiirus-, intervall- kui ka tehnikatreeninguid. Perfekto jõutrenniks, "raske rauaga" aeglaselt väntamine, milleks oma kodu ümbruses piisavat tõusu leida - mission impossible
* Eriti ok taastavateks trennideks - sind ei sega autod, foorid, jalakäijad, kehv teekate, mäed, tugev tuul jne... laksad täpse vajaliku doosi :)
Kuidas vaimu värskena hoida?
Vot siin lähen Ain-Alariga riidu :) Tema väldib kõiksugu ipode ja muid lisavidinaid. Tal on õigus. Ratturi vasak kõrv (austraallastel äkki parem kõrv :) on treenitud kuulama, mis nende selja taga toimub. Ehk, tümpsuga sõites on lihtsalt ohtlik, ümberringi teadmatus.
Teiseks on täispikal triatlonil keelatud raadiosaatjad ja muu lisamudru, millega mussi kuulata jne.
Kolmandaks treenitakse ilma lisavidinateta vaimu. Kui harjutatakse mitu pikka tundi järjest ja hoitakse ennast "värskena" muusika või audioraamatuga, siis võistluste ajal võiks/peaks tähelepanu koonduma kindlasti mitte kriminulli kuulamisele.
Teisalt. Parem vaadata telekast midagi motiveerivat ja teha selline "liikuva pildiga" pukitrenn, kui üldse mitte teha ja vabandusi otsida ning 20minsaga piirduda. Mina panen tavaliselt mõne lemmikfilmi peale ja 1,5h mõnusat trenni on garanteeritud :)
Spinning on ka suht ok, saad oma klippidega rattakingi kasutada ja tavapärase sõiduasendi sättida. Intensiivsusega tuleb küll ettevaatlik olla. Parem vast treeneriga kohe kokku leppida, et keeran moe pärast raskust juurde ja natuke tagareas viilin, et oma pulssi järgida. Lihtsalt omaette kerides võite teistel moti alla kiskuda :(
Wenna Wend Mart Kuusk, täispika Ironmani uskumatuna alla 10h teinud mees, luges ergomeetril rahulikult mõnesajaleheküljelist raamatut :) Vot see mul ei õnnestu.
(LAPSED, ÄRGE EDASI LUGEGE!)
Viimane mitte voodis/tugitoolis raamatu lugemine oli ammuammu kooliajal, füüsika tunnis, esimeses pingis, põlvedel olevaks teoseks Thomas Mayne Reidi Peata ratsanik, 560 lehte!!! :( Siis tuli õpetaja, pani käe õlale ning vaatas sügavalt silma. Ei lasknud maha, ei tapnud ära, ei karjunud, ei tutistanud, ei löönud joonlauaga, isegi direktori juurde ei viinud. Vaikis mõtlikult. Mul oli vääääga piinlik :( Peale seda hakkasin isegi aru saama, et keha liigub ühtlaselt sirgjooneliselt või seisab paigal, kui talle mõjuvate jõudude resultant võrdub nulliga ja et kaks keha mõjutavad teineteist jõududega, mis on suuruselt võrdsed ja suunalt vastupidised... jne

4 kommentaari:

  1. kas koduste käest peksa ei saa, kui teleka ligidal pukil kõristad? või on sul spetsiaalne treeningsaal?

    VastaKustuta
  2. ei ole saali :) erinevad kõristajad toodavad erinevaid detsibelle. Kui vaiba alla paned, siis nagu väga ei karju... Noorema poisiga saame hakkama, see on aeg, millal läheb koos Robotite või Imeliste jne vaatamiseks. Kui teised pereliikmed kodus, siis pekstakse mind paraku jah sauna eesruumi :) Läppari nina alla võtmine päästab päeva.

    VastaKustuta
  3. ja kust seliseid asju osta nagu pildil? mida peaks ostu puhul jälgima (kvaliteet\ hind)?

    VastaKustuta
  4. Hawaii'st kindlasti saab ;) Aga tglt vast kõikidest hästivarustatud rattapoodidest. Tuntumad nimed nt Elite, Tacx, CycleOps, Kinetic, Blackburn ja kindlasti veel mõni. Mürataset võiks jälgida. Kindlasti määrab hinna ka tabloo vajadus, kus viled_värgid peal... Minu omal ainult suur nupp, kus 6 väänatavat raskusastet :) Aga ühesõnaga, kui kohe ostma tormata ei taha, siis võta ühedust ja sebime mõneks päevaks testika...

    VastaKustuta