01.04.09

Rattakangelased Eesti Ekspressis

Homses Eesti Ekspressis peaks Eestimaa Roheline Liikumine, Eestimaa Liigub, Eesti rattarikkaks.ee ja Hawaii Express alustama ühise kampaaniaga, kus POSITIIVSE EESKUJUNA promovad ratast kui võimalikku igapäevast liiklusvahendit mõningad meie ühiskonnas tuntud ja tunnustatud isikud.

Hawaii Expressi puhul on tehtud pisike u-turn, siiani oleme erilise rõhuasetuse alla seadnud just spordihuvilised, Tartu Rattaralli, Tartu Rattamaraton, Elioni sari jne. Selleaastase kampaaniaga püüame leida inimest, kes soovib säästa oma tervist, elukeskkonda ja raha ning sõidab seetõttu, kui võimalik, oma igapäevaste asjatoimetuste ajamisel rattaga ning kutsub ka teisi inimesi samamoodi käituma.

Hawaii Express on seadnud oma 2009 rattakampaaniale järgmised eesmärgid:

Luua kuvand rattaga liiklejatest kui tervetest, elurõõmsatest ja majanduslikest muredest vähem mõjutatud inimestest – näidata, et rattaga oma igapäevasõitude tegemine tõstab inimeste tervislikku seisundit ja meeleolu, rattaga liiklemine toob inimesi üksteisele lähemale ja loob uusi võimalusi sotsiaalsete võrgustike tekkimiseks. Kui inimene on pidevalt ümbritsetud positiivse ellusuhtumisega aktiivsete inimeste poolt, siis on ta ka ise rõõmsameelsem, ega lähe kaasa üha enam maad võtvate masendusmeeleoludega.

Kutsuda üles inimesi liiklema ratastel – mitte teha vastandust “autojuhid pahad – ratturid head”, vaid kutsuda üles inimesi alati kui vähegi võimalik oma igapäevaseid asju rattaga sõites ajama. Kuigi kampaania käigus ei soovita rõhutada rattasõiduga kaasnevale rahalise kokkuhoiu küljele, loob majandussurutis soodsa konteksti inimeste mõtteviiside muutumiseks.

Murda müüt, et ratas on kasutatav ainult spordivahendina – näidata, et pesemisvõimaluste puudumise, rattateede ebapiisava hulga, riiete vahetamise võimaluste puudumise takistustena esitlemine on kõigest vabanduste toomine ja inimeste mugavuse varjamine. Rattaga võib turvaliselt ja higistamata liigelda ka oma igapäevariietes, kandes kaasas oma käekotti, arvutit, ostukotte, spordikotti jne.

Tekitada rattaga liiklejate vahel suuremat solidaarsust – kutsuda inimesi, kes juba sõidavad rattaga regulaarselt, ja uusi igapäevaseid rattakasutajaid üles liikuma linnapildis mitmekesi, et rattaga liiklejad tunneksid ennast linnas liigeldes turvalisemalt ja tunneksid, et rattakultuuri austamine liidab nad ühtehoidvaks grupiks ja et nad muutuksid linnapildis paremini nähtavamaks. Seeläbi on kampaania eesmärk kaudselt ka tõsta teiste liiklejate austust rattaga liiklejate vastu.


4 kommentaari:

  1. Ma juba laulusaate ajal mõtlesin, et huvitav kas see ei ole su vend :)
    … aga kui tagasi tuled siis hea meelega räägiks ühest teisest mõttest ja teost, mis vajaks tegemist…

    VastaKustuta
  2. Tähelepanelik laulusaate jälgija nägi publiku hulgas ka "vanemat venda":)))

    VastaKustuta
  3. Täna kohtasin Hawaii värvides ratturit (valge Pinarelloga lühemat kasvu mees), keda kahjuks liiklemise koha pealt POSITIIVSE EESKUJUNA meenutada ei saa :(
    Tallinnas Hendriksoni küürust kuni kino Kosmoseni oli 4 punast foori, millest vaid Liivalaia oma sundis teda hoogu aeglustama, sealgi vaid hetkeks, kui ristipidises autoderivis piisav auk tekkis.

    VastaKustuta
  4. Tänud Tundmatule heategijale :) Tagasiside on väärtuslik. Hawaii vorm paneb selle kandjale teatavad eeldused ja ootused ning suurem enamus meist oskab vormivääriliselt ka käituda. Aga eks ka parimates peredes tuleb aegajalt ette ebameeldivusi.

    Pinarelloga pahapaha "eeskuju" tuvastatud, vile tuleb kõva... tuletame kõikidele Hawaii tiimi meestele/naistele meelde vajadust käituda liikluses viisakalt ja loodetavasti sellised jamad enam ei kordu.

    VastaKustuta